کد مطلب: 117879
همه ي روزهاي بزرگ نوروزند
تاریخ انتشار : 1394/01/01 05:31:24
نمایش : 2033
به گزارش هفت چشمه، رضا طهماسبي در يادداشتي نوشت:نوروز، يعنى روز نو. در روايات ما هم به اين نکته توجّه شده است.معلّى‏ بن‏ خنيس خدمت حضرت مي‏رود؛ اتفاقاً روز «نوروز» بوده است – در تعبيرات عربى، «نوروز» را تعريب ميکنند و «نيروز» ميگويند حضرت به او ميفرمايند : «أتدرى ماالنيروز؟» آيا ميدانى نوروز چيست؟
بعضى خيال ميکنند که حضرت در اين روايت، تاريخ بيان کرده است! که در اين روز، هبوط آدم اتّفاق افتاد، قضيه نوح اتّفاق افتاد، ولايت اميرالمؤمنين عليه السّلام اتّفاق افتاد و چه و چه. برداشت من از اين روايت، اين نيست. من اين طور ميفهمم که حضرت، «روز نو» را معنا مي‏کنند. منظور اين است: امروز را که مردم، «نوروز» گذاشته‏اند، يعنى روزِ نو! روزِ نو يعنى چه؟ همه روزهاى خدا مثل هم است؛ کدام روز ميتواند «نو» باشد؟
شرط دارد. روزى که در آن اتّفاق بزرگى افتاده باشد، نوروز است. روزى که شما در آن بتوانيد اتّفاق بزرگى را محقَّق کنيد، نوروز است. بعد، خود حضرت مثال ميزنند و ميفرمايند: آن روزى که جناب آدم و حوّا، پا بر روى زمين گذاشتند، نوروز بود؛ براى بنى آدم و نوع بشر، روز نويى بود. روزى که حضرت نوح – بعد از توفان عالمگير – کشتى خود را به ساحل نجات رساند، «نوروز» است؛ روز نويى است و داستان تازه‏اى در زندگى بشر آغاز شده است. روزى که قرآن بر پيغمبر نازل شد، روز نويى براى بشريت است – حقيقت قضيه همين است؛ روزى که قرآن براى بشر نازل مى‏شود، مقطعى در تاريخ است که براى انسانها روز نو است – روزى هم که اميرالمؤمنين عليه‏السّلام به ولايت انتخاب شد، روز نو است.
اينها همه، «نوروز» است؛ چه از لحاظ تاريخ شمسى، با اوّلِ ماه «حَمَل» مطابق باشد يا نباشد. اين نيست که حضرت بخواهند بفرمايند که اين قضايا، روز اوّلِ «حَمَل» – روز اوّلِ فروردين – اتّفاق افتاده است؛ نخير. بحث اين است که هر روزى که اين طور خصوصياتى در آن اتّفاق بيفتد، روز نو و «نوروز» است؛ چه اوّل فروردين، چه هر روز ديگرى از اوقات سال باشد.
خوب؛ من حالا به شما عرض مى‏کنم. روزى که انقلاب پيروز شد «نوروز» است، روز نويى بود. روزى که امام وارد اين کشور شد، براى ما نوروز بود. روز فتوحات عظيم اين جوانان مؤمن و اين ايثارگران ما در جبهه نبرد – عليه نظاميانى که از «ناتو» و «ورشو» و امريکا و شوروى و خيلى از مراکز ديگرِ قدرت تغذيه مى‏شدند – روز پيروزى جوانان ما – با ايمانشان – بر آنها «نوروز» است؛ روز نو است
آنچه خوانديد قسمتي از سخنان امام خامنه اي در صحن رضوي(سال1377) بود،حضرت آقا در اين سخنراني تفسيري زيبا از روايات مربوط به نوروز ارائه کردند و  همه ي روزهاي بزرگ را نوروز خواندند.
نوروز مصادف شدن روز اول فصل با روز اول سال و هنگامه ي نو شدن يک فصل و يک سال است،مردم هم به تبعيت از طبيعت با خانه تکاني خانه هايشان را نو مي کنند و با خريد لباس،ظاهرشان را هم نو مي کنند اما کمتر کسي است که در اين روز به فکر نو کردن خودش و جامعه ي خودش باشد.
نوروز به خودي خود روز مقدسي نيست اين نو شدن هاست که به آن زيبايي و مبارکي و حتي تقدس مي بخشد،وقتي ميگوييم عيد نوروز بايد بدانيم که واژه ي «عيد»معناي بسيار گسترده تري از واژه ي جشن دارد.عيد از ريشه ي عودت و به معناي باز گشت است با اين تعريف تمام عيدهاي ما(چه اعياد اسلامي و چه ملي) فرصتي براي بازگشت به حقيقت و اصل خويش هستند چنانکه مولوي مي گويد:
هر کسي کو دور ماند از اصل خويش      باز جويد روزگار وصل خويش
در احاديث ما هم ضمن اشاره به فضيلت برخي اعياد خاص به اين نکته هم اشاره شده است که روز عيد به تنهايي نمي تواند براي انسان مبارک و مقدس باشد و اين انسان است که ميتواند براي خودش عيد ها را به وجود بياورد.
امام علي(ع) در روايتي زيبا مي فرمايند: هر روزي که در آن گناه نشود عيد است.
و يا به قول حافظ:
چون طهارت نبود،کعبه و بتخانه يکيست         نبود خير در آن خانه که عصمت نبود
اين به آن معناست که روز عيد به تنهايي انسان را به «بازگشت به خويشتن و فطرت خود» راهنمايي نمي کند،پس هر روزي که انسان بتواند به اصل و فطرت خود مراجعه کند همان روز،روز عيد اوست.
اگر عيد را هنگامه ي بازگشت به  اصل خود بدانيم عيد نوروز را بايد روزي بدانيم که با بازگشت به فطرت پاک خود هم خود را نو کنيم و هم جامعه را به سمت نو شدن ببريم و اين دقيقاً همان تعريف نوروز است و زيباتر اينکه «نوروز» مفهومي بسيار عميق تر و بزرگ تر از «عيد» دارد، عيد تنها بازگشت به خويش است اما نوروز روز بازگرداندن ديگران به خويش است.نوروز هميشه عيد است اما هر عيدي نمي تواند نوروز باشد و باعث يک واقعه ي بزرگ و سرنوشت ساز شود.
البته فراموش نشود که منظور از نوروز روز اول فروردين نيست بلکه هر روزي است که بتوان در آن هم خود را به خدا نزديکتر کرد و هم ديگران را.
امام خميني در روزي که به تعبير رهبري «نوروز» بود،مردم را به فطرت خود و به اصل خود راهنمايي کرد و اتفاق بزرگي را در تاريخ رقم زد که سرنوشت جامعه را تغيير داد و هم ايران را وارد دوره اي نوين کرد و هم تغييرات شگرفي در ساختار محاسبات جهاني داد.
به اميد اينکه در آستانه ي نوروز،بتوانيم شاهد نوروز حقيقي باشيم همانطور که در روايات آمده است که امام زمان در نوروز يا در روزي نو ظهور مي کنند.
انتهاي پيام/570ه

 
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg